© Haber Caddesi 2021

Maliye Bakanı yeni teşvik sisteminin ipuçlarını verdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sisteminin bölgesel kalkınmışlık, büyük yatırımlar ve stratejik yatırım boyutlarının bulunduğunu, stratejik yatırımların cari açığı azaltacak yatırımlar olacağını bildirdi.

 

İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) Özel Meclis ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na eşi Esra Şimşek’le katılan katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Türk Lirası’ndan yakında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak teşvik düzenlemesine kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu.
 
Bakan Şimşek, teşviğin bir kaç boyutunun bulunduğunu kaydederek, yatırım  yapılırken kaynakların doğru ve rasyonel alanlara yönlendirilmesi, bölgesel  kalkınmışlık farklarının azaltılması gerektiğinin altını çizdi.
 
Yeni teşvik sisteminde öngörülen stratejik yatırımların cari açığı  azaltacak yatırımlar olduğunu ifade eden Şimşek, bölgesel kalkınmışlık boyutunda  en az gelişmiş bölgelere daha yoğun, gelişmiş bölgelere daha az yoğun destek  verileceğini söyledi.
 
Şimşek, teşviklerde büyük yatırım boyutunun bulunduğunu da kaydederek,  “Büyük yatırımları nerede yaparsanız yapın, ister İzmir'de isterseniz Hakkari'de  fark etmez. Güçlü bir şekilde desteklenecek” dedi.
 
Stratejik yatırımların tamamen bölgelerden bağımsız olacağını ifade eden  Şimşek, bu noktada ithalatın ağırlıklı olduğu ama Türkiye'nin rekabet gücü  oluşturabilecek alanları kastettiklerini söyledi.
 
Teşvikte ilk müjde İzmir'e...
 
“Dolayısıyla bu anlamda, İzmir de güçlü şekilde desteklenmiş olacak.  Çünkü İzmir'in katma değer zincirinde yükseklere çıkması için katkısını  önemsiyoruz” diyen Şimşek, Türkiye'nin orta, uzun vadede, katma değer zincirinde  yukarılara çıkabilmesi için İzmir, İstanbul ve diğer illerde çok daha farklı bir  yaklaşım içerisinde olunması gerektiğini kaydetti.
 
S&P yorumu         
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standart and Poors'un Türkiye ekonomisiyle ilgili yaptığı son değerlendirmeyi de çok zayıf ve yetersiz bulduğunu kaydederek, “Sadece cari açığa bakıyor, son bir yıllık deneyime bakıyor” dedi.
 
Standart and Poors'un “Türk ekonomisinin avro bölgesindeki kırılganlıklara en hassas ülke” olduğuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, cari açıkta zaten zirvenin bulunduğunu, artık cari açıkta bir daralma başladığını söyledi.
 
Bakan Şimşek, Türkiye'de siyasi istikrarın, çok güçlü reformcu bir hükümetin bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu:
 
“Bütçeye, kamu finansman dengelerine baktığınız zaman Avrupa ülkelerinin gıpta ile baktığı bir noktadayız. Türk bankacılık sistemi, Avrupa'nın hiç bir ülkesiyle kıyaslanamayacak kadar güçlü. Güçlü bir bankacılık sistemi, güçlü bir kamu maliye politikamız ve dengemiz var. Güçlü bir hükümet var, siyasi istikrar var.
Kısmen enerji fiyatlarından kaynaklanan, kısmen iç talebin güçlü olmasından kaynaklanan bir cari açık problemi var. Ama sadece bu noktayı görüp, bu noktada Türkiye'nin en kırılgan ülke olduğunu ifade etmek bence çok kapsamlı bir analiz yapılmadığının bir göstergesi.
 
Bunların 3A notu verdiği ülkelerin, 3A notu verdiği şirketlerin nerede, ne durumda olduğunu herkes biliyor. Takdiri ben milletimize ve uluslararası kamuoyuna bırakıyorum.”
 
İntibak Yasası  
 
Şimşek, İntibak Yasası ile ilgili bir soru üzerine, yaklaşık 2-2,5 milyon emekliyi ilgilendiren çok temel bir sorunu, hükümet olarak çözme yönünde irade ortaya konduğunu, söz verildiğini ve o sözün şimdi yerine getirildiğini kaydetti.
 
İntibak Yasasının getirdiği mali yükü böyle bir dönemde karşılayabilmenin güçlü bir ülke, güçlü bir devlet ve güçlü bir maliye politikası gerektirdiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
 
“Türkiye bugün geçmişten kaynaklanan bazı sıkıntıları, vatandaşımızın emeklilerimizin lehine çözebiliyorsa bu gurur verici... Bütün mesele dengeleri her zaman için gözetmemiz gerekiyor. Bu düzenlemede de biz gereken adımları atarken, mali dengeleri gözettik. Dolayısıyla bir yandan vatandaşımızın sorunlarını çözüyoruz, bir yandan da ülkemizin mali disiplininden ödün vermiyoruz.
 
2013 yılından itibaren devreye girecek, biz bütçemizi ona göre yaptık. 2012 yılı bütçesinin öngördüğü hedeflerin gerçekleştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Sonrasında da o dengeleri güçlü bir şekilde idame etmek için adımlar atacağız. Bunun emekli maaşlarına bir zam olarak algılanmaması lazım. Geçmişten kaynaklanan bir sorunun çözülmesine yönelik bazı emeklilerimizin durumlarının iyileştirilmesi olarak görülmesi lazım.”
 
“TL'nin simgesini beğendim”
 
TL'nin yeni simgesine ilişkin soru üzerine de Bakan Şimşek, “Bence çok güzel, ben beğendim” yanıtını verdi.
 
Şimşek, uluslararası piyasalarda TL için basit, akılda kalabilecek güzel bir simgenin olmasının anlamlı olduğunu ifade ederek, bu yönde bir çalışma yapıldığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER