KARS EMİTT 2016’DA
KÜLTÜR & SANATKars Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2016 EMİTT (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı) Fuarına 9.kez katılıyor. Satnd 12.Hol 1220 numarada 108 m2 alanda yer alacak.
Kars Valiliği Ani Antik Şehrinde yer alan Selçuklu yapıları ile Sarıkamış İlçesi ağırlıklı bir stant ile katılım sağlanacak. Standın genel öğeleri olarak Anadolu’nun İlk Türk Camii olan Ebû’l Menuçehr Camii, Surlar ve Sarıkamış’tan oluşan bir tasarımla ziyaretçilerin karşısına çıkılacaktır. Stand da bu sene kış turizmi ile Kars kültürel turizmi bir arada sunulacak, Kış turizminin yer aldığı alanda kayak pisti üç boyutlu olarak, arka fonda ise kış turizm merkezinden bir görüntü yer alacaktır. Stand içerisinde yer alacak olan raketler ise Kars ve ilçelerinden oluşan görsel baskılar yapılacaktır. Standın tam orta bölümünde ise ziyaretçilerin ağırlanacağı bir alan oluşturulacak. Kars Turizm temsilcilerine de standta bankolar verilecektir. İl Müdürü Hakan Doğanay, bu tür etkinliklerin sıkça yapılacağını belirterek,’Kars tarih ve turizm kentidir.Serhat ilimizi başta ülkemiz olmak üzere dünyaya tanıtacağız’dedi.
Kars'ın Turizm Potansiyeli
Ülkemizde bölgelerarası kalkınmışlık düzeylerini dengelemek, turizmden elde edilen gelirleri arttırmak ve ülkenin hemen her yerinde bulunan doğal, kültürel ve tarihi çekicilikleri bir alternatif olarak kullanabilmek amacı ile alternatif turizm faaliyetlerine yönelim başlamıştır. Ülkemizdeki mevcut bu potansiyelden hareketle KARS ilinin; sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi çekicilikler ile alternatif turizm çeşitlerinin uygulanabilirliği açısından elverişli bir yerleşim merkezi olduğu saptanmıştır. Kars İli; başta Anı Antik Kenti olmak üzere tarihi konaklar, camii ve kiliseler gibi inanç turizmine yönelik kültür varlıklarının yanında, ormanlık araziler, avlaklar, göller ve çiftlikler gibi doğal kaynakları ile, yayla, av turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin gerçekleştirilebileceği bir yerleşim merkezidir.
Global anlamda yaşanan sosyal ve ekonomik değişimler sanayileşmiş ülkelerin çoğunda kırsal kesimlerde ve bölgelerde yaşayan halk üzerinde bir baskı unsuru olmaktadır. Bu bölgeler yeni teknolojiler, artan işsizlik oranları, daha hızlı ve konforlu ulaşım, daha etkili tarım uygulamaları, yeni ve farklı iş fırsatları, serbest bırakılmış ya da kısıtlanmamış ticaret, zengin ve yoksul arasındaki farkın giderek artması, çevre bilincinin artması vb değişimlerden etkilenmektedirler.
Bu sosyal ve ekonomik değişimler hükümetleri kırsal bölgelerde bir takım tedbirler almaya zorlamaktadır. Bu tedbirler kaynakların tüketilmeden kullanımını gerektiren ve kırsal bölgelerin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak alternatif turizm türlerinin uygulanmasına olanak sağlayacaktır.
Ülkemizde özellikle tarıma dayalı ekonomilere sahip benzer bölgelerde varolan alternatif turizm potansiyeli bilinmemekte ya da göz ardı edilmektedir. Ancak alternatif turizm bu bölgelerin kalkınmasında ve dünyada yaşanan değişimlere uyum sağlayabilmesinde etkili bir çözüm yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zaman içinde kaynakların azalması ve niteliklerinin bozulması, sürdürülebilir turizm anlayışının çıkması, turizmin bütün yıla yayılması anlayışının gelişmesi, tüketicilerin klasik kitle turizminden (deniz-kum-güneş) sıkılması, tüketicilere değişik zevk, heyecan ve tatillerin yaratılması ve insanların tatilden ve turizmden daha farklı beklentilere girmesi gibi nedenlerden dolayı alternatif turizm gelişmeye başlamıştır.
Alternatif turizmin gelişmeye başlaması ile turizm artık, yalnızca tatil, seyahat, görüp-öğrenme ve kültür alış-verişi olmaktan çıkmış, insanın doğayla bütünleştiği, uygarlık değerleri ile buluştuğu, kendini yeniden tanıdığı ve ürettiği,modern toplumun neden olduğu yabancılaşmanın boyunduruğundan kurtulabildiği bir eylem haline dönüşmüştür.
Kars ili de, Ülkemizdeki alternatif turizm potansiyeline sahip sayısız yörelerimizden biridir.
Kars Doğu Anadolu da, Ülkemizin en doğusunda ve aynı zamanda karasal iklimin hüküm sürdüğü en soğuk illerinden birisidir. Ancak mekanın bu olumsuzluğu ilin sanayii gelişiminde nispeten olumsuz etken olsa da, Turizm potansiyeli açısından bölgenin başlıca illerinden birisidir. İl ülkemizin başlıca kış turizm merkezlerinden birisidir ve yapılacak yatırımlarla bu alanda daha da gelişebilir. Bunun yanı sıra kültür turizmi açısından da tarihin çok eski devirlerine uzanan antik kalıntıları ve ören yerleri ile önde gelen Kültür Turizm merkezlerindendir.
Müzeler
Kars Müzesi: Doğu Anadolu'nun en zengin müzelerindendir.
Arkeolojik eserler bölümünde Kars yöresinde bulunmuş seramik ve bronz eserler, yüzük taşları, çeşitli paralar, süslemeli ahşap kapılar, nişler, çanlar; etnografik eserler bölümünde Kars halkının tarih içinde kullandığı eşyalar; bahçede ise çeşitli devirlere ait rölyefler, koç heykelleri, mezar taşları sergilenmektedir.
Örenyerleri
Ani ( Ocaklı ): Ani Antik Kenti Kars'a 42 km uzaklıktadır.Mevcut Ocaklı Köyü yakınında Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.O. 350-300 yıllarına dayanmaktadır. Ani ülkemizi ziyaret eden turistlerin önemli uğrak merkezlerinden birisidir. Ani'de kent surları, Ortaçağ kiliseleri Selçuklu mimari eserleri görülmeye değerdir.
Kaleler,Surlar
Kars Kalesi: Kars şehrinin simgesi olan, Kars Kalesi M.S. 1153 yılında Selçuklu Devletine bağlı Saltuklu Beyliği Veziri FİRUZ AKAY tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Moğol, Gürcü, İran, Rus saldırılarına karşı yapılan savaşlarda bir çok zaferlerin kazanıldığı yer olan Kars Kalesi üç büyük kapısı ve heybetli duruşu ile Anadolu'daki en önemli kalelerden birisidir. M.S. 1579 Yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emriyle Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından Kars Kalesi ve Kars Şehri yeniden imar edilerek eyalet merkezi haline getirilmiştir.
Surlar: Kuzey surları ilk defa 972'de yapılmıştır. 977-990 yıllarında doğu surları eklenerek,güçlendirilmiştir. Kuzeyde yer alan üç giriş kapısı görülmeye değerdir.12. yy.da Selçuklular tarafından hastane olarak kullanılan Ejderha Kulesi Anadolu'nun en eski hastanelerindendir.
Saraylar
Selçuklu Sarayı: Ani ören yerinin kuzeybatı ucunda yer almakta olup, oldukça görkemlidir. Dış kapısında bulunan zengin mozaik şeklindeki taç kapısı geometrik motiflerle süslenmiştir. İçte muhtelif odalar, galeri, depolar ile çeşmesiyle büyük bir yapı kompleksi oluşturur.
Beylerbeyi Sarayı: Kale eteğindeki Saray, 1579'da Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. İki katlı olan yapı 1828 yılına kadar Kars Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır.
Camiler
Ebul Menucehr Camii:1064 Yılında Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Anı Kentini fethetmesinden sonra Anı Beyi olarak atadığı MENUCEHR tarafından 1072 yılında dikdörtgen planlı iki katlı olarak yapılan caminin tavanında Selçuklu dönemi yıldız motifleri mevcuttur. Sekizgen köşeli minareye 99 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Minarenin üzerinde kufi yazı stili ile “Bismillah” yazısı bulunmaktadır. Sekizgen minaresi ile Orta Asya Türk Mimarisinin izlerini taşımaktadır. Camii Anadolu da yapılan ilk Türk Camisi olma özelliğini taşımaktadır.
Evliya Camii: Anadoluya gelen ilk Evliya-Alperenlerden olan Hasan-i Harakan-i Türkmenistanın Horasan Bölgesindeki Bistam Kasabasına bağlı Harakan Köyünde M.S. 963 (Hicri-352) yılında fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Asıl adı Ali Bin Ahmed Cafer olan Evliya, M.S. 1033 yılında şehit olmuştur. Türkmenistan’dan Anadolu’ya M.S. 11. Yüzyıldaki Selçuklu akınları sırasında geldiği anlaşılan EBUL HASAN-İ HARAKAN-İ Hicri 425 – Miladi 1033 yılında Kars’ın 15 Km. doğusundaki Yahni Dağı eteğinde Bizans Ordusu ile yapılan bir savaşta şehit olmuştur. Sultan Alparslan’ın 1064 yılında Kars’ı fethetmesinden sonra bugünkü kabrinin bulunduğu Kaleiçi Mahallesindeki türbesi yapılmıştır. 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murad’ın emriyle Karsa gelen Lala Mustafa Paşa tarafından türbe yeniden yaptırılarak Alperenin ismine izafeten de Türbenin yanındaki Evliya Camii yaptırılmıştır.
Kümbet Camii: Kars İli Merkez Kaleiçi Mahallesinde Kars Kalesine yaklaşık 500-600 metre uzaklıkta, Kalenin güneyinde yer alan Kümbet Camii, M.S.932-37 yılları arasında Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılmıştır. Merkezi planlı düzgün kesme bazalt taşından 12 Havariye izafeten yaptırılan kilise, 1064 yılında Kars’ın Selçuklu Türkleri tarafından fethedilmesinden sonra gerek Selçuklular gerekse Osmanlılar Döneminde yüzyıllarca camii olarak kullanılmıştır. Ancak 1877-78 Osmanlı-Rus Harbinden sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı 40 yıllık dönemde yeniden kilise olarak kullanılmış, 1959 yılından 1978 yılına kadar Kars Müzesi Binası olarak kullanılan camii, 1990’lı yıllara kadar sahipsiz ve bakımsız kalmıştır. 1994 yılında yeniden camii olarak ibadete açılmıştır.
Hamamlar
İlbeyoğlu Hamamı: Osmanlı hamam mimarisi örneklerinden olup, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmuştur. Dikdörtgen planlı olan hamam, Cuma Hamamı ile aynı plan düzenindedir. Yuvarlak kemerli bir kapıdan girilen soğukluk kısmının üzeri içten Türk üçgenlerinin taşıdığı bir kubbe ile örtülüdür. Sıcaklık bölümü de diğerinden daha küçük kubbe ile örtülmüştür. Hamamın içerisindeki günümüze gelen bezemeler XVIII.yüzyıla tarihlendirilmektedir.
Mazlumağa Hamamı: Kars il merkezinde, Taş Köprü’nün solunda bulunan Mazlum Ağa Hamamı’nın ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı, kitabesi bulunmadığından kesinlik kazanamamıştır. Bununla birlikte, Sultan III.Murad (1574-1595) zamanında, Kars’ın onarımı sırasında yapıldığı bilinmektedir. Osmanlı hamam mimarisi örneklerinden olup, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Kesme taş ve moloz taştan yapılan hamamın üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür. 1918 yılında Ermeniler tarafından tahrip edilmiş, daha sonra onarılmıştır. Yakın tarihlere kadar işlevini sürdüren bu hamam günümüzde kullanılmamaktadır.
Cuma Hamamı (Merkez) :Kars il merkezinde, Kars Çayı kenarında, Atatürk Köprüsü’nün solunda bulunan Cuma Hamamı’nın kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber yapı üslubundan XVII.yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu hamam plan düzeni olarak yakınındaki İlbeğioğlu Hamamı ile benzerlik göstermektedir.
Osmanlı hamam mimarisi üslubunda, dikdörtgen planlı, kesme taştan yapılan hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Yuvarlak kemerli bir kapıdan girilen soğukluğun üzeri kubbe ile örtülüdür. Buradan bir koridorla geçilen ılıklık ve sıcaklık ikinci bir kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbeler kasnaksız olup, içeriden Türk üçgenlerine oturmaktadır
Köprüler
Taşköprü: Sultan III. Murat tarafından 1579 yılında kentin onarımı sırasında yaptırılmıştır. İlk köprü yıkıldığından, eski ayaklar üzerine 1719'da bugünkü köprü inşa edilmiştir.
Plato ve Yaylalar
Kars ili plato ve yaylalardan oluşmaktadır. Yayla Turizmi ve Çifttik Turizmi yönünden önemli bir potansiyele sahiptir.
Sarıkamış Kış Sporları Merkezi
Doğu Anadolu Bölgesinde, Kars- Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır. Çamlar arasındaki Sarıkamış kayak merkezi; kar kalitesi açısından önem kazanmıştır. İlçemiz Kayak Tesisleri, saatte 2400 kişi kapasiteli, bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi ile dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en gelişmiş kayak tesisi olma özelliğini taşıyor. 2635 mt. Yüksekliğindeki Cıbıltepe de, tüm kayak severler için arzuladıkları zorluk derecesinde 5 pistin bulunduğu iki lift yer almaktadır. 1700 mt. Uzunluğundaki birinci lift, kayak sporuna yeni başlayanlar için ideal bir eğime sahip 3 km. uzunluğunda bir pistle kayak merkezine bağlanmaktadır.
2600 mt uzunluğundaki ikinci lift ise, 4 pist ile birinci lifte bağlanmaktadır. Sarıçam ormanlarıyla kaplı zirveden aşağıya doğru inmeye başladığınızda; en güzel çam yeşilinin, ormanların melodik uğultusunun, cıvıl cıvıl kuş seslerinin, sincapların, en güzel kar beyazının, eşliğinde 13 kilometrelik iniş keyfini yaşayabilirsiniz.
Sarıkamış kayak merkezini, diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliği bölgeye yağan kar cinsi ve doğa güzelliğidir. Kayak sporu için oldukça elverişli ve Dünya da sadece Alpler de olan toz kristal kar, Ülkemizde bir tek Sarıkamış'ta mevcuttur.Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman 10 Aralık- 20 Mart tarihleri arasıdır. Sarıkamış ve çevresi; Alp disiplini, Kuzey disiplini ve Tur Kayağı etkinlikleri için çok uygun koşullara sahiptir.
Ulaşım: Sarıkamış Kayak Merkezi Kars hava alanına 50 km, şehir merkezine ise 55 km. uzaklıktadır. Kayak tesislerine en yakın havaalanından (Kars havaalanı 40 dakika ve Erzurum havaalanı 90 dakika) otobüsle ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinden kayak tesislerine ulaşım özel araçlarla mümkündür.
Coğrafya: Kayak alanı 2100 -2634 metre yükseklikleri arasında, sarıçam ormanları içerisinde yer almaktadır. Normal kış koşullarında 1.5 metre dolayında olan kar, kayak sporu için oldukça elverişli ve sadece Alplerde olan kristal kar özelliği göstermektedir. hakimdir. Hakim rüzgar yönü güney-batı yönlerindedir.
Kuş Gözlem Alanı:
Kuyucuk Gölü,Çalı Gölü ve Balık Gölü Kuş Alanı Kars İli sınırları içinde bulunmakta olup 300 çeşit kuş türünün barındığı bilinmektedir.
Serhat Şehri Kars’ımızın sahip olduğu turizm değerlerini tanıtmak için tanıtım amaçlı sempozyum ve kongrelerin düzenlenmesi, ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sayısını artırmak, tanıtıcı yayınların daha çok basılarak dağıtılması, görsel medyada yeni turizm destinasyon alanlarının yer almasını sağlayarak ilimizin turizmde istenilen düzeye ulaşmasında en önemli etkenler olarak değerlendirilmektedir.
Marka Kent adayı İlimizde Kültür ve Turizm Bakanlımız ile Kars Valiliği koordinesinde başlatılan Anı Antik Şehri restorasyon, çevre düzenleme ve Arkeolojik bilimsel kazıların yanı sıra Kars Kalesi-Kaleiçi çevre düzenlemeleri çalışmaları, Kars Tabyalarını turizme kazandırma ve Kanlı Tabyanın Harb Tarihi Müzesi olarak açılması çalışmaları, Ordu caddesi sokak sağlıklaştırma çalışmaları başta olmak üzere,eski Vali Konağının Etnografya Müzesi olarak düzenlenmesi, Minia Kars, Aşıklar Evi, Bilim ve Eğitim Müzesi açılması şehrimizdeki turizm altyapısını oluşturarak yeni destinasyonların önünü açacaktır, bu turizm destinasyonları İnaç turizmi, Sağlık turizmi, Eko turizm ve Kongre turizmi gibi çeşitlilikler göstermektedir.
Özellikle İl merkezi ve Sarıkamış ilçesinde Ev Pansiyonculuğu ile bu pansiyonlarda yöresel yemeklerin yenebildiği yerlerin sayısını artırmak şehrimize gelen turistlerin konakladığı gün sayısını artıracağı gibi turizm gelirlerini de buna paralel olarak artıracaktır.
İlginizi Çekebilir