FACİA GELİYORUM DEMİŞ!
HABERFacianın meydana geldiği Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi Saffet Uyar hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
Facianın meydana geldiği Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi Saffet Uyar hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 işçinin mahsur kaldığı madende 10-12 bin ton su bulunduğunu belirterek, suyun tahliyesi ile ilgili, “Elimizdeki pompaların tamamı çalıştırılıyor olsa dahi 3 bin ton günlük kapasite bekliyoruz” dedi.
KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Güneyyurt Beldesi'nde 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağının sahibi Has Şekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar'ın, Soma'da 1 işçinin yaşamını yitirdiği 27 işçinin de yaralandığı, Kasım 2013'te kapatılan Uyar Madencilik'in sahibi Azim Uyar'ın amcasının oğlu olduğu ortaya çıktı. Bu arada, Saffet Uyar'ın yine, 2012 yılında aynı ocakta, benzer bir su sızmasının meydana gelmesi üzerine, kuzeni Azim Uyar'dan da yardım istediği ve tamir yoluna gittikleri ileri sürüldü.
İYİ YIL ÖNCE DE AYNI OCAKTA SIZINTI OLMUŞ
Bunun yanı sıra, Ermenek'teki madende, 2012 yılında da yine su sızıntısının meydana geldiği saptandı. Saffet Uyar'ın o tarihte, şans eseri bu sızıntının farkına varan işçilerin dışarıya çıkmalarının ardından kuzeni Azim Uyar'dan yardım istediği de ileri sürüldü. Daha sonra hem başka madenlerden, hem de Azim Uyar'ın maden şirketinden getirilen pompalarda suyun çekildiği, ardından da tamir yoluna gidildiği öğrenildi.
3 SAVCI SORUŞTURUYOR
Karaman'da 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciası ile ilgili kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülürken, Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı yapmak üzere 3 savcı görevlendirdi.
Karaman’ın Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kalmasının ardından başlatılan kurtarma çalışmalarını takip eden bakanlar, saat 11.00’de açıklama yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, zamanın aleyhlerine işlediğini belirterek, “Çalışan pompaların boruları patlattığı ve çamur bağladığı anlar oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden istediğimiz Türkiye’nin en büyük 2 tonluk pompası var, onun montajına başlandı. Suyu daha hızlı deşarj edebilmemiz lazım. Her geçen zaman yer altındaki işçilerimiz açısından olumsuz bir zamandır. Zaman bu manada aleyhimize çalışıyor. Her geçen zaman ve dakika ümitlerimizi daha da aza indirdiği bir andır. Burası özel sektörün ama kurtarmayla alakalı hiçbir ayrım yapmaksızın çalışmalar devam ediyor, birçok ekip çalışıyor. Aşağıya kadar da indik, bütün bakanlarımızla beraber bir tespit yaptık, mühendis arkadaşlarla yol haritasını tazeledik. İnşallah ümit ediyoruz ki bir an önce bu suyun boşaltılmasını sağlamış oluruz” dedi.
“SUDA 10 METRE DÜŞÜŞ VAR”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise, madendeki suda 10 metrelik düşüşün olduğunu söyledi. Bakan Elvan, yeraltında çalışmanın zorluğuna işaret ederek, “Yer altındaki şartlar oldukça zor. Normal bir suyu çekmiyorsunuz. Burada özellikle ‘şınav’ dediğimiz toprakla karışık oldukça ağır bir sıvı söz konusu. Zaman zaman pompalarda aksaklıklar, tıkanmalarla karşılaşıyoruz. Pompaların yanması söz konusu oluyor, borular patlıyor. Bunların hepsinin yedekleri var. Bütün pompalar ve jeneratörler temin edildi. Tüm işçi ve mühendisler uyumadan bu saatlere kadar canla başla çalışıyor. Biz de elimizden gelen gayreti sürdürüyoruz. Düne göre suda 10 metre bir düşüş söz konusu. İstanbul’dan gelen büyük pompayı da yerleştirmemiz halinde inşallah süreyi hızlandırmış olacağız. Ama şundan emin olun, bütün kurumlarımız olanca gücüyle çalışıyor. Yeraltında çalışmak çok kolay değil” diye konuştu.
“25 YIL SONRA BENZER MADEN KAZASI”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, buna benzer bir maden kazasıyla en son 25 yıl önce Yozgat’ta karşılaşıldığını dile getirdi. Bakan Çelik, “25 yıl önce Yozgat’ta benzer bir olay olmuş ama termal bir sıcak su ocağı kaplamış. 25 yıl sonra böyle bir olayla karşı karşıyayız. Daha koordineli bir şekilde çalışmalar sürüyor. İnşallah suyun tahliyesi en kısa sürede tamamlanır” şeklinde konuştu.
“SUDA GÖRÜŞ MESAFESİ 1 METRENİN ALTINDA”
Olayla ilgili idari ve adliye soruşturmanın ayrı bir süreç olarak işleyeceğini, şuan bütün odaklandıkları konunun madencilere ulaşmak olduğunu vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurtarma çalışmalarının da kazasız bir şekilde yürütülmesi için çalıştıklarını kaydetti. Bakan Yıldız, dalgıçların görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle suda arama çalışması yapamadığını dile getirerek, “Görüş mesafesi 1 metre bile değil suda. Dalgıçlar indiler baktılar ama girmelerinin çok fazla anlam ifade edemeyeceğini, orada 3-4 metre bile dalamayacaklarını, kendi can güvenlikleri ile alakalı sıkıntının doğacağı anlaşıldı. Biz tabiî ki böyle bir durumda buna rağmen girin talimatı veremeyiz. Onlarında sağlığı son derece önemli. Yapılan tetkiklerde hem masa üzerinde hem de bizati suyun yanında böyle bir sonuca varıldı” dedi.
Madende 10-12 bin ton su olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Elimizdeki pompaların tamamı çalıştırılıyor olsa dahi 3 bin ton günlük kapasite bekliyoruz. Diğer pompalarla iki alandan gireceğiz. Şuanda çalışanda var, su seviyesindeki yükselme tam tersine döndü. Ama bunu bir yandan deşarj etmemiz lazım. Suyun ne kadar beslendiğini bilmiyoruz. Buraya bir anda su ne kadar geliyor bilmiyoruz, o yüzden zaman veremeyiz ama işimizin kolay olmadığını açıklıkla ifade etmeliyiz” diye konuştu. İyigunler.net
İlginizi Çekebilir