© Haber Caddesi 2021

ERKEĞİN TAPUSU BİLE ALINACAK

Yeni Güldünya Tören ve Ayşe Paşalı olaylarının önüne geçmek için hazırlanan tasarı bugün yasalaşıyor.Peki reform diye nitelenen tasarı kadınlara ne haklar verecek?

 

Kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla hazırlanan, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı, bugün TBMM'ye sunuluyor... 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yetiştirilmesi için Adalet Komisyonundan jet hızıyla geçirilen ve Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin’in ‘reform’ diye tanımladığı yasa tasarısı şiddetin önlenmesi ve kadının korunması konusunda bir çok yenilikler getiriyor...

Geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı'na kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla getirilen tasarı için alt komisyon kurulmuş, bu komisyon çalışmasını Cuma günü tamamlamıştı.

Kamuoyunda merakla beklenen ve bir çok erkeği kızdıran tasarı medeni haline bakmadan şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan tüm kadınları koruma kapsamına alıyor.

Elektronik kelepçe gibi teknik takibe varan yeni önlemler alınmasını sağlayacak tasarı, şiddet gören kişinin kendi isteğine bağlı olarak kimlik bilgilerinin değiştirilmesi, korunan kadının çalışma yaşamına katılabilmesi için çocuklarına ücretsiz kreş imkanı, erkeğin tapusuna 'aile konutu şerhi' konulması gibi bir çok yenilik getiriyor.

KADIN SAVCILIĞA GİDEBİLİRSE...

İşte Yasanın getirdiği bazı yenilikler:

- Şiddete uğrayan kadının sağlık giderleri bakanlık tarafından karşılanacak

- Çalışana da çalışmayana da şiddete uğraması halinde kreş desteği sağlanacak

 - Erkeğin tapusuna 'aile konutu şerhi' konacak

- Şiddet uygulayan erkeğe terapi uygulanacak, alkol ya da uyuşturucu kullanıyorsa tedavi edilecek

- Kadına, şiddete uğradığı andan itibaren geçici maddi yardım bağlanacak

- Kadın İzleme Merkezleri kurularak, kadınlar özel olarak izlenecek

- Özel, kamusal ya da toplumsal alanda veya ev içinde şiddet, şiddet kapsamında olacak

- Çocuklar, şiddetten korunacak

- Şiddet uygulayan kişi görevi gereği taşıdığı silahı, çalıştığı kuruma teslim edecek

- Korunan kişinin hayati tehlikesi varsa kimlik bilgileri, ilgili diğer bilgi ve belgeler değiştirilecek.

- Tedbir kararları verilirken delil ve belge aranmayacak

ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZLERİ GELİYOR

Bakanlık, şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla şiddet önleme ve izleme merkezleri kuruyor. Kendi alanında uzman personelin görev yapacağı bu merkezler yedi gün yirmidört saat hizmet verecek.

Şiddet önleme ve izleme merkezleri, korunan kişiye hakları, destek alabilecekleri kurumlar, iş bulma, psiko-sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde yardım ve danışmanlık, ve daha bir çok konuda rehberlik hizmeti verecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER