© Haber Caddesi 2021

DÜŞÜRME HAPI SATIŞLARI PATLAYABİLİR!..

Kürtaj tartışmalarının, Türkiye’de yasak olan ancak yurtdışında kullanılan düşürme haplarının merdiven altı satışlarını patlatabileceği konuşuluyor. Fransa’da kullanılan düşürme hapı, ABD’de büyük tartışmalara yol açtıktan sonra kabul edilmişti.

Türkiye Başbakan Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarının ardından kürtaj konusunu tartışıyor. Yasal düzenleme ile kürtaja sınırlama getirilmesi üzerine tartışmalar devam ederken, birçok firmanın Türkiye'de yasak olan ancak yurtdışından temin edilebilen çocuk düşürme haplarını getirebilmek için çalışmaya başladığı belirtiliyor.
 
Türkiye'de piyasada varolan ilaçların hiçbirisi gebeliğin sonlandırılması amacıyla kullanılmıyor. Ayrıca ilaç ile düşük yapılması, tıbbi olarak da kabul görmeyen bir yaklaşım. Ayrıca iltihaplanma ve çok miktarda kanama nedeniyle doktorlar tarafından da oldukça riskli görülüyor.
 
Ancak hem Avrupa'da hem de ABD'de kullanılan ve gebeliği "güvenli" şekilde sonlandırdığı ileri sürülen haplar bulunuyor. Kürtajın yasaklanması halinde bu hapların satışlarının patlayabileceği ve Türkiye'ye kaçak girişlerin de artabileceği ifade ediliyor.
 
Çocuk düşürme hapları, 7 haftaya kadar olan gebeliklerin sonlandırılmasını sağlayabiliyor.
 
Jinekolog Operatör Doktor Kağan Kocatepe, düşürme hapıyla ilgili olarak kendi sitesinde şu bilgileri veriyor:
"RU-486 adı verilen bir ilaç, başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde kullanılan tablet şeklinde bir ilaç ve gebeliğin en erken dönemlerinde etki ederek gebeliğin sonlanmasını sağlamaktadır. Aslında ilacın düşük yaptığını söylemek biraz hatalı olur. Zira RU-486 ya da diğer adıyla mifepriston (etken maddenin adı), gebeliğin en erken aşamasına etki ederek yumurta hücresiyle spermin birleşmesinden oluşan embriyonun rahim içinde yerleşmesini önlemektedir. Embriyo yerleştikten sonra ise gebelik daha ileri aşamalara geldiğinde düşüğü gerçekleştirmek için mizoprostol adı verilen başka bir ilaçla kombine etmek gerekmektedir. Bu kombinasyon sonucunda erken gebelik döneminde kürtaj gerekmeksizin düşük gerçekleşebilmektedir.
 
ABD ONAYI ALDI


Fransız patentli düşük hapı olan RU-486 Amerika'da 2001 yılında FDA (Food and Drug Administration) onayı aldı. Amerika Birleşik Devletlerinin ülkedeki ilaç ve gıda denetimini yapan en üst kuruluşu olan FDA, şu anda Avrupa ülkelerinde kullanılan birçok ilacı onaylamamış olmasına karşın "düşük hapını" onayladı.
 
BÜYÜK TARTIŞMA


FDA bundan birkaç yıl önce de ilacın piyasaya sunulmasını kabul etme aşamasına geldiyse de kürtaj muhaliflerinin yoğun lobi faaliyetleri tarafından engellendi. Kürtaj muhalifleri ilacın kadın sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğunu belirtirken, kürtaj taraftarı olanlar ilacın uygulanmasıyla kürtaj oranlarının azalacağını ve böylece kadının seçim yapmada daha özgür olacağını belirtiyorlardı.
FDA 2001 yılında kamuoyunun da desteğini alarak belli şartlarla ilacın Amerika'da kullanılmasına onay verdi.
 
DOKTOR DENETİMİ ŞARTI


Bu şartlar, ilacın mutlaka kürtaj yapmaya yetkili Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarınca yazılmasını, reçetelerin sıkı bir denetim altında tutulmasını ve ilacın kullanıldığı kadınların belli bir süre boyunca takip altında tutularak etkilerin kısa vadeli ve uzun vadeli olarak incelenmesini ve bu verilerle geniş çaplı bir araştırma yapılmasını öngörmektedir.
 
TÜRKİYE'DE ONAY YOK


Ülkemizde RU-486 henüz Sağlık Bakanlığı onayı almadı, diğer ilaç mizoprostol ise henüz inceleme aşamasındadır. Belki yakın gelecekte ülkemizde de kürtaj olmayı seçen kadınlar için alternatif bir yöntem olarak RU-486 kullanılabilecektir."


GAZETEPORT

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER