© Haber Caddesi 2021

DOĞAL BİR BURUN İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte yazın daha güzel görünme isteği ile burun estetiği operasyonlarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Ancak hem sağlıklı hem de doğal bir buruna sahip olabilmek için bazı önemli detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazım Çerkeş, burun estetiği yaptırmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yeni burnunuz bilim ve sanatın buluşmasını doğru yansıtmalı


Burun ameliyatı esnasında buruna estetik olarak biçim verilirken nefes alıp verme fonksiyonunu da sağlıklı olarak yerine getirebilmesini sağlamak mutlak şarttır. Bu nedenle cerrah her iki girişimi aynı anda planlayarak uygulamak zorundadır. İşte bu nedenle burun estetiği ameliyatları için bilim ve sanatı bir araya getiren bir operasyondur diyebiliriz.  


Küçük burun güzel burun anlamına gelmiyor


Burun estetiğinin sanat yönünü vurgularken üzerinde durulması gereken en önemli faktör, doğallıktır. Son yirmi yıl içinde burun estetiği ameliyatları ile ilgili en önemli gelişme, en başarılı ameliyatların natürel görünümlü sonuçlar olduğu yönünde olmuştur. Zira 70’li ve 80’li yıllarda burun ameliyatı olan kişilerde standart olarak burunu küçülten, incelten, ucunu kaldırmaya yönelik girişimler uygulanmaktaydı. Bu şekilde yapılan ameliyatların sonucunda tüm burunlar birbirinin aynı görünümde olmakta, buna bağlı olarak kişinin ameliyat olduğu hemen fark edilmekteydi. Daha da önemlisi çok küçültülmüş burunlarda ciddi anlamda nefes alma şikayetleri oluşmakta ve burun orta bölümü ve uç kısmında yıllar içinde önemli deformasyonlar oluşmaktaydı. Günümüzde ise burunları küçültmek yerine ön görünümde dengelemeye ve yüzün diğer unsurları ile uyumlu bir hale getirmeye yönelik müdahaleler yapılmaktadır. Bu kapsamda sadece küçültme işlemleri değil, gerektiğinde bazı bölümlerin büyütüldüğü girişimler de uygulanmaktadır. Böylece burun estetiği ameliyatı ile burunun fonksiyonel işlevi korunmakta, varsa nefes alma şikayetleri tedavi edilmekte; ayrıca burun (kökü, orta bölümü ve ucu) kendi içinde dengeli hale getirilmekte ve burun yüzün diğer unsurları ile uyumlu olmaktadır.


Ameliyat olmadan önce iyi bir araştırma yapın


Estetik burun ameliyatı açık ve kapalı cerrahi yöntem olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Yaklaşık 20 yıl önce tüm dünyada burun ameliyatlarında trend, kapalı teknik yönündeydi. Yani ameliyatlar ciltte görünür hiçbir kesi olmadan, burun deliklerinden girilerek kapalı şekilde gerçekleştirilmekteydi. Ancak yıllar içinde açık teknik ile yapılan ameliyatların sonrasında elde edilen sonuçların çok daha başarılı, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin de çok daha hızlı olduğu görüldü. Bu nedenle günümüzde tüm dünyada iyi cerrahlar gerektiğinde kapalı tekniği de kullanmakla birlikte açık tekniği tercih etmektedir. Açık teknikte burun delikleri arasında kesi yapılmakta ve tüm operasyon çıplak gözle görerek gerçekleştirilmektedir. Bu sayede çok daha incelikli müdahaleler mümkün olmakta ve daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca operasyon sırasında kanama yapan kılcal damarlara anında müdahale edildiğinden ameliyat sırasında kanama çok daha az olmakta buna bağlı olarak iyileşme sürecinde şişlik ve morluklar asgari seviyede kalmaktadır. Bunun dışında, burun delikleri arasında yapılan kesi izi birkaç hafta içinde tamamen belirsiz bir hale gelmektedir.


Hastalar aynı gün taburcu olabiliyor


Burun estetiği ameliyatları cerrah için çok zor ve incelikleri olan bir ameliyat olmakla birlikte hasta tarafında da bir o kadar kolay bir ameliyattır. Operasyon sonrasında hasta hiçbir ağrı duymamaktadır.  Artık burun içine tampon koyulmadığından hastalar ameliyat sonrası çok önemli bir burun tıkanıklığı yaşanmamaktadır. Burun ameliyatı sonrası hastalar aynı gün hastaneden taburcu olabilmektedir. Şişlik ve morluklar ameliyattan birkaç saat sonra akşama doğru oluşmakta; 48 saat içinde maksimum seviyeye gelmektedir. Bundan sonra iyileşme süreci başlamaktadır ve morluklar 4. - 5. günlerde tamamen geçmekte burun üzerindeki plastik kalıp ise 6. gün alınmakta; yerine kağıt flaster yapıştırılmaktadır. Kağıt flasteri de hasta kendisi evinde çıkarmaktadır. Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır. Kişi işine ve normal yaşantısına rahatlıkla dönebilmektedir.


Doktorunuzun deneyimi ve el becerisi çok önemli


Revizyon ameliyatı gereksinimi genellikle burunun gereğinden fazla küçültülmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Burnun fazla küçültülmesi hava kanallarının daralmasına ve buna bağlı olarak nefes alma şikayetlerine sebebiyet vermektedir. Ayrıca iskelet yapı ve kıkırdaklarda yapılan küçültmeler; burun derisinin yeni yapıya adapte olamamasına, bunun sonucunda burun derisinin aşağı doğru sarkmasına yol açmaktadır. Halk arasında burun düşmesi olarak tanımlanan durum, esasen burunun fazla küçültülmesi sonucu ortaya çıkan problemlerden biridir. Bunun dışında burunun her iki bölümünde yapılan farklı girişimler sonucu oluşan asimetriler de sıkça rastlanan deformasyonlardan biridir. Bu ve bunun gibi pek çok estetik ve fonksiyonel kusur ikincil ameliyatlarla giderilebilir ve başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ancak revizyon ameliyatlarında cerrahın deneyimi, el becerisi, estetik görüşü çok daha fazla önem kazanmaktadır. İlk yapılan ameliyatlara göre çok daha fazla birikim gerektirmektedir.


Burun estetiği ameliyatı için mevsimsel farklılıklar ortadan kalktı


Burun estetiği ameliyatları için özellikle tavsiye edilen bir zaman yoktur. Kışın soğuk havalarda da yazın sıcak havalarda da bu ameliyatlar sıklıkla yapılmaktadır. Burun estetiği ameliyatı olmak isteyen gençlerde burun içi kemik kıkırdak ve deri dokuları gelişimlerini tamamlamış olması gerekir. En erken yaş bayanlarda 16-17; erkeklerde ise 17-18’dir. Bu yaşlarda burun ameliyatları yapılabilir.


Erkekte küçük burun feminen görünüme neden olur


Erkeklerde yapılan burun estetiği ameliyatlarının bazı ayrıcalıkları vardır. Erkek hastalarda burunun fazla küçültülmesi, feminen bir görünüme de sebebiyet vermektedir. Bu nedenle erkek hastalarda burnu küçültme, inceltme, burun ucunun kaldırılması gibi girişimlerin çok daha ölçülü yapılması gerekmektedir. Burun ameliyatları bilindiği üzere nefes alma şikayetlerinin de tedavisi niteliğindedir. Bu noktada toplumda pek çok erkeğin yaşadığı uyurken horlama sorunun da çözümü yine burun estetiği ameliyatıdır. Horlamanın sebebi burundaki fonksiyonel bozukluklar ise burun ameliyatı ile bu sorunlar giderildiğinde hastalar horlama şikayetinden de kurtulmaktadır.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER