BURSA’DA HER AN DEPREM OLABİLİR!..
HABERİstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Gemlik bölgesindeki fay hattının uzun yıllardır sessiz olduğunu ve büyük bir depremin olabileceğini söyledi.
9 yıldır uyanmayan Gemlik bölgesindeki fay hattının büyük bir enerjiyle uyanma ihtimali olduğunu ifade eden Gündoğdu, TGRT Haber’de katıldığı programda Ege Bölgesi’nde yükselme olduğuna dikkat çekti. Çok büyük olacak birkaç tane deprem beklentisinin olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Türkiye’deki tektonik kökenli faylar kendini yeniliyor ve enerjilerini açığa çıkartıyor. Enerjilerinin çıkardıktan sonra tekrar enerji biriktiriyor. Tıpkı bir insan gibi ve bu gerilmeleri boşalttığı anda deprem oluyor. Fay orda olmasaydı üstündeki İznik gölü olmayacaktı. Doğanın kendini yenilemesi açısından bunlar şart. Bir gün deprem hiç olmasa bilin ki dünyanın sonu geliyor. Orada 2 fay var, bunlar düşey faylar ve ovayı açan faylar. Muhtemelen bu faylardan biri Bursa ovasının altında. Henüz tespit edilmiş değil” dedi.
Depremde oluşacak riskleri hesaplamak için ciddi bir adım atılmadığını hatırlatan Gündoğdu, 4 senedir ikazlarda bulunduklarını söyleyerek, “Kaç büyüklüğünde bir depremle karşılaşacağız, nasıl bir enerji ile mücadele edeceğiz, bunları için neler yapılmalı, yangınlara karşı neler yapılmalı? Bursa ve çevresinin etkilediğini düşünürseniz tedbir almak lazım. Eğer tedbir almazsak gerçek bir afete dönüşebilmesi an meselesi. Türkiye’deki tektonizmayı oluşturan ana güç dönme hareketidir. Dönme hareketinin dışında ciddi faylanmalar, onların arasında kendi kurallarını çizen faylanmalar vardır. Bursa depremi buna ait bir şeydir” dedi.
Ege Bölgesi’nde toptan bir yükselme olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, Ege’nin gittikçe riskinin arttığını söyledi. Tsunami tehdinin Ege’den veya Akdeniz den geleceğini, şimdiden çevre ülkelerle bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Kaynak:Bursa Hakimiyet
İlginizi Çekebilir