BOLU’YA 29 TRİLYON
EKONOMİTarım İl Müdürü Abdulkadir Öztürk, Göynük’te birkaç köyün bir araya gelerek oluşturduğu kooperatifin şu an ihale aşamasında olduğunu belirterek, hibe destekleri kapsamında 29 trilyonun geldiğini söyledi.
Eski usul hayvancılıktan yeni nesil hayvancılığa geçilmesinin ticari olarak daha çok verim ve kar sağlayacağını belirten Öztürk, Göynük’te birkaç köyün bir araya gelerek oluşturduğu kooperatifin şu an ihale aşamasında olduğunu belirterek hayvan sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Küçük işletmelerden büyük işletmelere geçilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, KKKA ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilindiği üzere İl Müdürlüğümüz son dönemlerdeki hassas olan keneye karşı ciddi bir ilaçlama yapmaktadır. 105 bin büyük baş, 45 bin de küçükbaş hayvan KKKA hastalığı taşıyan kenelere karşı Nisan ve Mayıs ayında olmak üzere iki defa ilaçlama mücadelesi yapılmıştır. Müdürlüğümüz ekiplerince köylerde bütün hayvanlar toplatılıp çiftçiye nasıl ilaçlama yapacağı işletme sahiplerine göstererek uygulama yapılmaktadır. Daha sonra çiftçilerimiz kendileri aşılama yapmaktadırlar. Sağlık Bakanlığının Bolu’ya gönderdiği yaklaşık 5 bin litre ilacı işletmelerimize gönderdik. Hastalık riskine göre uygulamalarımız devam edecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen 3 kritik bölge; Gerede, Mengen ve Mudurnu ilçeleri. Bu üç bölgede de 38 köy riskli bölge olarak ilan edildi. Bu bölgelerdeki özellikle hayvan giriş ve çıkışlarında ilaçlamalara ağırlık verilmektedir. Hayvan alışverişlerinin çok olduğu kurban arifelerinde daha titiz davranılacaktır. Çiftçilerin bilgilendirilmesi noktasında önce muhtarlarla bir araya geliyoruz. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar sayesinde çiftçilerimiz ilaçlama konusunda bilinçli davranmayı öğrendi. İlaçlamayı kendileri yapabiliyorlar” dedi.
Büyük çiftlik kurulması ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunan Abdulkadir Öztürk: “Hem bakanlık olarak, hem kooperatif hem de kırsal kalkınma olarak bütün çiftçilerimize mevcut ahırlarını rehabilite edip daha büyük çiftlikler kurmaları için destekliyoruz. Bu konuda ilçelerimizde ve merkezde kooperatifler ve birlikler olarak gayemiz bundan sonra amatör değil de ticarethane gibi işletmelerin büyütülerek en azından sayı olarak büyütülmesidir. Ahırları olmayan veya ahırı yetmeyen çiftçilerin birleşerek daha büyük ahırlar kurmaları noktasında hem teşvik, hem de destek veriyoruz. Göynük’te birkaç köyün bir araya gelerek oluşturduğu kooperatif şu an ihale aşamasında. Eski usul basit işletmeler kalktı artık. Yeni ahırlarda ışıklandırma ve havalandırma, sağlık ve hijyen daha iyi. Hayvan sayısını arttırmamız şart. İşletmelerde de hayvan sayısının da arttırılması gerekmektedir. Bu tür işletmelerin açılabilmesi için daha önce devlet tarafından destek verilmiştir. Şimdi ise kooperatif kurulması istenmektedir. Çalışma olarak her hangi bir devlet desteği yok ama hibe destekleri var. Örneğin sağmalık ineğe 225 TL, suni tohumlamadan doğan buzağı 75 lira verilmektedir. Salı günü ayın 29’unda Bolu’ya 29 Trilyon destek aktarıldı” dedi.
Büyük Berk Köyünde İsmail Yıldız’a ait hayvan işletmesinde kene ilaçlaması yapan Tarım İl Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim Mustafa Turhan: “Kenelerle bulaşan hastalığa karşı büyük baş ve küçükbaş hayvanların ilaçlanmasına 2012 yılı içerisinde de devam ediliyor. Büyük Berk Köyü’nde İsmail Yıldız’a ait hayvan işletmesinde buradaki hayvanları ilaçlamaktayız. 10 kilograma 1cc döktüğümüz ilaç çok basit kullanılır. Deriye dökülen ilaç hayvan vücudunda ki kenelerin düşmesini sağlar” dedi.
Bolu detay
İlginizi Çekebilir