BİZ SOKAKTAN İNSANLARIZ
RÖPORTAJBugüne kadar 300’e yakın projede gördük onu…Tabii Onu ‘Gülbeyaz’dizisindeki muhteşem oyunculuğuyla tanıdık. Deyim yerindeyse onda yok yok… Menajer, oyuncu, eğitmen ve oyuncu Koçu Burak Sarımola, yeni projeleriyle 2025’e damga vuracağa benziyor. Sarımola, çalışmalarıyla ilgili Alper Ergez’e konuştu.
MERHABA BURAK BEY HOŞ GELDİNİZ. ÖNCELİKLE BURAK SARIMOLA İÇİN OYUNCULUK NASIL BAŞLADI? SİZİ OYUNCU OLMAYA İLK İTEN DURUM NEYDİ
Merhabalar, hoş bulduk vallahi oyunculuk nasıl başladı ben kendimi bildim bileli oyuncuydum desem yeridir. 1988 senesinde TRT tek kanalken ‘’Çaylar Şirketten’’ adında bir sinema filmi ile başladı maceramız. O zamanlar ne olduğunu tabii ki anlamıyordum bir hevesti ama sonrasında birçok usta isimle çalışarak bunu bir meslek haline getirdim ve o günden beri devam ediyor açıkçası. Beni iten durum sanırım içimdeki hevesti. Bu içgüdüsel bir dürtü. Tam olarak adını koyamıyorum ama hevesle başladı diyebiliriz.
BUGÜNE KADAR ÇOK SAYIDA FİLM VE DİZİDE ROL ALDINIZ. PEKİ BU YAPIMLARIN İÇİNDEN SİZİ TÜM TÜRKİYE’NİN TANIMASINI SAĞLAYAN YAPIM HANGİSİYDİ ?
Evet, yaklaşık proje sayısı olarak 300'e yakın proje var, belki de geçmiştir tam emin değilim. Bir yerden sonra insan sayısını unutuyor. Beni en çok tanıtan proje ise kariyerimin ortalarında aslında gerçekleşti. ‘’Gülbeyaz’’ dizisi onun ardından ‘’Hepsibir’’ dizisi ciddi bir kitleye ulaştırdı. Son dönemlerde de Savaşçı, Kuruluş Osman, Selahattin Eyyubi ve çektiğim sinema filmleriyle katlanarak devam ediyor. Bakalım asıl film şimdi başlıyor. Bundan sonrasında yapacaklarımız önemli
BU ARADA TİYATRODA YAPTIĞINIZI BİLİYORUZ. VAR MI YENİ PROJELER
Evet, uzun bir aradan sonra tiyatroya geri döndüm. yaklaşık 10 sene sonra ‘’cırcır böcekleri itler ve biz’’ Serhat Teoman ve Buğra Gülsoy'un kurduğu artı 12 entertainment’in ilk oyunu. Benim de 10 sene sonraki ilk oyunum güzel gidiyor, seyircinin ilgisi gayet güzel. Yani yeni projeler derken bir iki üç sene daha sanırım bu oyunu oynamayı düşünüyoruz. Tiyatro adına şu anda başka bir planım yok ama şu anda görüştüğüm yakında sete çıkacak olan iki üç tane sinema filmi var. Yeni sezon için görüştüğümüz diziler var ama biliyorsunuz ben eskisi kadar dizi yapmıyorum. Artık gerçekten içime sinmesi gerekiyor karakterin projenin. Sinema ile devam etmeyi düşünüyorum.
OYUNCULUK DIŞINDA OYUNCU KOÇLUĞU DA YAPIYORSUNUZ. PEKİ DEVAM EDİYOR MUSUNUZ? HANGİ OYUNCULARA KOÇLUK YAPIYORSUNUZ?
Evet on senedir oyuncu koçluğu yapıyorum. Oyunculuğa da devam ediyorum ama bir yandan da oyuncu koçluğu da aktif şekilde devam ediyor. Kendi atölyemi kurdum şu anda. Burak Sarımola Oyunculuk Atölyesi Galata'da Oza Medya ile birlikte çalışıyoruz. Valla o kadar çok oyuncu geldi geçti ki baktığınızda internete çoğunun ismine ulaşabilirsiniz. Birçok ünlü isim var, ünlü olamamış ama çok iyi bir şekilde oyunculuk yapan isimler var. Şu anda da çalıştığımız çok güzel isimler var. Bakalım inşallah önleri bahtları, kariyerleri açık olur.
ŞİMDİ BİRAZDA KENDİ OYUNCULUK ATÖLYENİZDEN BAHSEDELİM İSTERSENİZ. HANGİ EĞİTİMLERE YER VERİYORSUNUZ? EĞİTİM İÇERİĞİNİZ NASIL. NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Evet aslında biraz öncede bahsettim, Burak Sarımola oyunculuk atölyesini kurdum. Daha öncesinde bireysel dersler veriyordum, başka bir kurumda çalışmıştım ama artık zamanı geldiğini düşündüm ve kendi atölyemi kurdum. Bizim bir temel eğitim sınıfımız var. Bir de kamera oyunculuğu sınıfımız var. Şu anda onlar devam ediyor. Biz Audition teknikleri, kamera oyunculuğu, karakter çözümleme, temel eğitimde aklınıza gelebilecek her türlü eğitim aynı zamanda yoga, meditasyon, odaklanma, duygu çalışmaları, bu tarz eğitimler biliyoruz. Biz daha çok açıkçası hedefe yönelik eğitim vermek istiyoruz. Dediğim gibi atölyeler konservatuvar değildir. O yüzden bizim kısa sürede kana karışan bir eğitim vermemiz gerekiyor. Bizim eğitim sistemimizde tamamen bunun üzerine kurulu.
OYUNCULUK SEKTÖRÜNDEKİ EN BÜYÜK SORUN ŞU AN SİZCE NEDİR?
Oyunculuk sektöründeki en büyük sorun bence şu anda aktif devlet tarafından tanınan bir sendikanın olmaması. Çünkü sendika olmadığı için birçok konuda amatörce ilerlemek durumundayız. Işte saatler olsun dizi saatler olsun, oyuncu kaşeleri olsun, şartlar olsun, oyunculuk yapmak isteyen, yani her önüne gelenin oyunculuk yapamaması gerekiyor. Bir sertifikaya bir eğitime sahip olması gerekiyor. Bunların hepsi de sendikadan geçtiğini düşünüyorum sendikamız var ama tabii ki tam olarak devlet tarafından tanınmadığı için yasal olarak gerekli hamleleri yapamayabiliyorlar bazı durumlarda. Oyunculuk sendikasının resmi bir şekilde tanınması gerektiğini düşünüyorum.
BU ARADA MENAJERLİK YAPMAYA BAŞLADIĞINIZI BİLİYORUZ. ÖNCELİKLE HAYIRLI OLSUN. PEKİ BU FİKİR NASIL DOĞDU?
Evet menajerlik benim ismimle kuruldu. Aslında eşim ilgileniyor ben de aktifim tabii ki bunun içinde uzun süredir aslında çalıştığımız oyuncular Böyle bir şey yapsanız ne güzel olur diyorlardı. Ben çok sıcak bakmıyordum ama çalıştığım insanları da başıboş bırakmak istemiyorum ve arkalarında durmak istiyorum açıkçası. O yüzden artık bunun da zamanının geldiğini düşündük. Çok da güzel gidiyor. Yani güzel geri dönüşler alıyoruz. Kadromuz gerçekten güzel, Bize geri dönüşlerde güzel. Şu anda çok güzel projelerle görüşüyoruz. Çok iyi oyunculara sahibiz. Bu tabii ki katlanarak gidecek. Umuyorum güzel bir yer ediniriz. Her şeyden önemlisi bu işi diğer yaptığımız işler gibi oyunculukta da oyuncu koçluğunda atölyede de menajerlik kısmını da ahlaklı bir şekilde tabii ki oyuncunun yanında olarak oyuncunun haklarını savunarak onlara güzel bir kariyer çizerek ilerletmek istiyoruz. Bakalım zaman gösterecek neler olacak
ŞUAN MENAJERLİĞİNİ ÜSTLENDİĞİNİZ TOPLAM KAÇ OYUNCUNUZ VAR VE OYUNCULARINIZLA İLETİŞİMİNİZ NASIL?
Şu anda 11 tane oyuncumuz var. Yeni kurulmuş bir oluşumuz, oyuncularla iletişimim benim her zaman arkadaş gibi abi kardeş gibi. Evet disiplinliğimdir sertimdir ders verirken. Ama onun dışında onlar benim arkadaşlarım yarın öbür gün belki de partnerlik yapacağım insanlar rol arkadaşlarım, oyuncu arkadaşlarım yani normal arkadaşlarımla nasılsam açıkçası onlarla da öyleyim. Tabii profesyonel kısımlarda disiplin, ahlak benim için en başta geliyor.
OYUNCULARINIZI SEÇERKEN ÖZELLİKLE NELERE DİKKAT EDİYORSUNUZ?
Valla oyuncuları seçerken eğitimli olmasını istiyorum. Eğitim almamışsa bizim atölyemizden çıkanlar tercihim. Yani yetenek tabii ki yetenekli olmalı. Sonuçta sadece görsel bir şeyle dönmüyor. Evet görsellik arıyor bizim piyasamız ama sonuç itibariyle görsel olan kişinin de yeteneği, potansiyeli, çalışması, hırsı, azmi olması gerekiyor. Bunların hepsine dikkat ediyorum. İnce eleyip sık dokuyarak almaya çalışıyorum. Yani güzel ama oynayamıyor o bizim kriterlerimize çok uymuyor. Bizde evet hem güzel olması gerekiyor ya da karakteristik bir tip olması gerekiyor. hem de aynı zamanda yetenekli ve iyi potansiyelli oynayabilen oyuncular olması gerekiyor.
SİZCE OYUNCUNUN KURALLARI OLMALI MI?
Yani oyuncunun kuralları olmalı mı sorusuna şu şekilde cevap verebilirim. Bence insanın kuralları olmalı. Her insanın da kuralları kendine göre değişir. O yüzden bu çok genel bir soru. Açıkçası benim kurallarım var mı? Evet kendime göre yaşantıma göre kurallarım var.
OYUNCULARINIZDA KONSERVATUAR ŞARTI ARIYOR MUSUNUZ VE SÖZLEŞME YAPIYOR MUSUNUZ?
Hayır, konservatuar şartı aramıyorum. Eğitim mutlaka istiyorum. Eğitimli oyuncular olması gerekiyor ya da eğitim alıp bu işi yapması gerekiyor. Konservatuar ben de konservatuarlı değilim. Bu işin tamamen konservatuardan çıktığını düşünmüyorum açıkçası. Tiyatro konusunda evet haklısınız ama biz kamera oyunculuğu, televizyona, sinemaya iş yapıyoruz. Dünya üzerinde de zaten bu böyle. Sözleşme proje bazlı yapıyoruz. Projeye girdiklerinde sözleşmemizi imzalayacağız kimseyi daha herhangi bir işe sokamadan 5 senelik 10 senelik sözleşmelerle bağlayıp önünü tıkamak istemeyiz. Bu bizim için de çok sağlıklı bir durum değil oyuncu içinde sağlıklı bir durum değil bence.
ŞİMDİLERDE ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞINIZ YENİ PROJELER VAR MI BİRAZ BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?
Şu anda tiyatroma odaklanmış durumdayım. Atölyeme, menajerliğe odaklanmış durumdayım. Dediğim gibi bir iki tane sinema filmi var. Onları okuyorum. Bir tanesine yakın zamanda başlayacağız. Mardin'de çekilecek Sincar medya tarafından ona hazırlanıyorum. Bir iki tane de görüştüğüm daha startının ne zaman olacağını bilmediğim sinema filmi var. Sezon dizileriyle de görüşüyoruz ama dizi dediğim gibi kafama uygun olursa yapabilirim.
OYUNCU OLMAK ZOR MUDUR ? YETENEK Mİ ÖNEMLİ, YOKSA ÇOK ÇALIŞMAK MI ? HERKES OYUNCU OLABİLİR Mİ? OYUNCU OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR ? AYRICA SİZİNLE ÇALIŞMAK İSTEYENLER NASIL İLETİŞİM KURMALI ?
Oyuncu olmak zor mu bu ülkede? Evet sanırım öyle Yetenek tabii ki önemli yetenek olmadıktan sonra çok çalışsan da bir şey ifade etmez ama yetenek geliştirilebilen bir şey. Yani az da olsa bir yeteneği, bu işe yatkınlığı olması gerekiyor ki bunu çalışarak geliştirebilirsin. Herkes oyuncu olabilir mi? Herkes oyuncu olmak zorunda değil yani evet olabilir aslında. Çünkü her insanın içinde ne olursa olsun bir potansiyel vardır. Bunu dışarı çıkartabiliyorsa tabii ki olabilir ama dediğim gibi herkes doktor olmak zorunda olmadığı gibi herkese de oyuncu olmak zorunda değil. Oyuncu olmak isteyenlere o kadar çok tavsiye verdimki bugüne kadar artık bu benim profesyonel mesleğim. Yani ne diyebilirim normal olduklarını düşünüyorlarsa oyunculuk yapmasınlar, oyunculuk çünkü normal insanın yapacağı iş değil. Benimle çalışmak isteyen insanlar ınstagram üzerinden Burak Sarımola oyunculuk atölyesini takip edebilirler, oradan iletişime geçebilirler. Orada iletişim numaralarımız var maillerimiz var. Iş telefonumuz hattımız var bu şekilde bize ulaşabilirler. Bize ulaşmak çok zor değil. kolay. Biz sokaktan insanlarız. her zaman ulaşılabilir durumdayız.
RÖPORTAJIMIZA KATILARAK BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. SON OLARAK HABER CADDESİ OKUYUCULARINA VE SİZİ SEVENLERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Ben teşekkür ederim bana ilgi gösterdiğiniz ve benimle röportaj yapmak istediğiniz için. Yayın hayatınızda size başarılar dilerim. Umarım sanata dair bizim işimize dair bir çok güzel içeriğiniz olur. Başarılar diliyorum.
Alper Ergez
İlginizi Çekebilir