BİR HAYIRSEVERDEN İSTENDİ
HABEREskişehir Devlet Hastanesinde yönetici pozisyonunda görev yapan M.Ç. adlı doktorun ameliyat parası adı altında istediği iddia edilen 10 bin TL’yi hastane muhasebesine yatırmadığı, hasta yakınlarının 10 ay sonra Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmasından bir gün sonra ise parayı iade ettiği iddia edildi. Eskişehir Devlet Hastanesi’ndeki olay iddialara göre şöyle gelişti. 2015 yılı başlarında Yavuz Bilik adlı hasta Obezite Sleeve ameliyatı olmak için doktor M.Ç’ye muayene oldu. Gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılmasından sonra ameliyata engel bir durum olmadığı kanaatine varılarak 4 ay sonraya gün verildi. Ancak ultrason raporunda ortaya çıkan “karaciğerde kitle” nin ameliyata engel olup olmayacağı doktora sorulduğunda bir engel olmayacağı yanıtı alındı. Bu ameliyatın SGK tarafından karşılanmadığı hastaya bildirilerek, ameliyatta kullanılacak malzemeler için 10 bin TL para tedarik etmeleri hasta yakınlarından talep edildi.
Hastanın ve ailenin bu parayı bulacak durumda olmadıkları için hasta tarafından ameliyatta kullanılmak üzere talep edilen 10 bin TL Eskişehirli hayırsever bir iş adamından bizzat hasta tarafından istendi. Hayırsever iş adamı ameliyat masrafları için ilgili hastanenin muhasebesine yatırılacağı bildirildi. Bunun üzerine hayırsever iş adamı 10 bin TL’yi bir elemanıyla Eskişehir Devlet Hastanesi’ne gönderildi. Hasta yakınının ifadesindeki iddiaya göre, 10 bin TL görevlendirilen eleman tarafından doktor M.Ç’nin odasında kendisine teslim edildi. Görevlendirilen eleman ile sonradan hasta yakınları tarafından yapılan görüşmede ödenen para karşılığında bir makbuz verilmediği, size daha sonra makbuzu göndeririz denildiği belirtildi.
HASTAYA BELGE İMZALATILDI
Ameliyat öncesinde de Eskişehir Devlet Hastanesi Yöneticiliği başlıklı bir yazıda belirtilen, “Obezite Sleeve ameliyatı olmak isteyen genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden sağlık uygulama tebliğinin maddesi gereği” 3. Grup malzemeleri tercih etmesi halinde 9.300 TL para ödemesi gereken bir belge imzalatıldı. Ameliyat 15 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Ameliyatı yapan doktor M.Ç. tarafından ameliyat sonrası süreçte hastayla kendisinin yerine doktor M.K.’nin ilgileneceği bildirildi. Hasta 18 Temmuz 2015 tarihinde taburcu edildi. Gelişen süreçte hasta Yavuz Bilik 23 Kasım 2015 tarihinde vefat etti. Ölüm raporunda ise doktor M.K.’nin imzası yer aldı.
ADLİ SÜREÇ BAŞLATILDI
Hasta yakınları bu arada ameliyat için verilen paranın akıbetini araştırmaya başladı. Bir hasta yakını 24 Şubat 2016 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na dilekçe göndererek, A2 grubu bir hastanede sosyal güvenceli bir hastanın morbit obezite tanısı ile obezite sleeve ameliyatı olması halinde ilgili hastane tarafından ilave ücret alınıp alınmayacağı, alınması halinde ise bunun standardının ne olduğu soruldu. Sağlık Bakanlığı’ndan gelen cevapta ise Obezite Sleeve ameliyatının Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) EK!-C listesinde yer aldığını , ancak SUT EK!-C listesinde bulunan işlemler için hali hazırda Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmet sunucularında ilave ücret uygulamasının bulunmadığı bildirildi. Bunun üzerine hasta yakını, 18 Nisan 2016 tarihinde Eskişehir İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne dilekçe ile şikayette bulundu.
KAMU HASTANELERİNDEN YANIT
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği 19980733/772.02 sayıyla hasta yakınına verdiği yanıtta şöyle dedi. “18.04.2016 tarihli dilekçeniz Genel Sekreterliğimiz tarafından değerlendirilmiştir.Eskişehir Devlet Hastanesi’nce dilekçeniz ekinde Yavuz Bilik tarafından imzalanmış olan belge incelenmiş olup, ancak sözü edilen Hastanenin muhasebe kayıtlarında herhangi bir tahsilat kaydına rastlanılmamıştır. Genel Sekreterliğimizce ilgili yetkililerle de görüşülmüş olup herhangi bir belgeye dayanmaksızın herhangi bir kurum ve/veya kişilerden ücret adı altında herhangi bir tahsilat yapılmasının mümkün olmadığı teyit edilmiştir”
SAVCILIĞI SUÇ DUYURUSU
Bunun üzerine hasta yakını 18 Nisan 2016 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İddiaya göre, hasta yakınının savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu bir şekilde öğrenen doktor M.Ç., ameliyat parası adı altında aldığı, ancak hastanesi muhasebesine yatırmadığı 10 bin TL’yi, hayırsever işadamının şirketindeki bir üst düzey yetkiliye 11 Mayıs 2016 tarihinde teslim etti. Şirketteki üst düzey yetkili hayırsever iş adamına bir rapor hazırlayarak “Obezite hastası olan Yavuz Bilik, 1 Temmuz 2015 tarihinde size ameliyat olması için müracaat etmiş. 13 Temmuz 2015 tarihinde 10.000 TL hastaneye teslim edildi. Ancak hasta Yavuz Bilik vefat etti. Vefat eden hastanın yakınları doktor hakkında suç duyurusunda bulunmaları nedeniyle Doktor muayene için aldığı parayı 11 Mayıs 2016 tarihinde teslim etti” denildiği öğrenildi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Konu ile ilgili idari soruşturmanın başlatıldığı, dosyanın Odunpazar Kaymakanmlığında incelendiği öğrenildi. Sözü edilen doktorun çok sayıda hastadan bıçak parası adı altında üstelikte Yavuz Bilik’e uyguladığı gibi bir yazı imzalatarak hastaneye yatırılacak gibi aldığı ve hiç birine makbuz kestirmediği iddia ediliyor. Özellikle ameliyat yapan doktorların hastalardan halk arasında “bıçak parası” olarak adlandırılan para aldıkları bilinir. Bunun pek çok örneği de yaşanmıştır. Ancak yasalar gereği doktorlar böyle bir para alamazlar, bu nedenle ceza almış çok sayıda doktor da mevcuttur.
Yalçın BİLİK
İlginizi Çekebilir