Afrika ve Ortadoğu tamam sırada Çin var
EKONOMİTürkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden sonra ağırlığını Çin’e verdi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Türkiye ziyareti sonrası Çin’in Jilin Eyaleti’nden 30 işadamı TUSKON organizasyonu ile Türkiye’de geldi. Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret 24.5 milyar dolar seviyesinde. Ancak söz konusu rakamın 2.5 milyar dolarlık kısmı Türkiye’nin ihracat rakamı.
TUSKON Başkan Rızanur Meral, hurriyet.com.tr’ye yaptığı özel açıklamada, yeni dönemde ağırlıklarını Çin’in de içinde yer aldığı Güney Doğu Asya ve Güney Amerika’ya verdiklerini söyledi. “Afrika ve Ortadoğu ile kurduğumuz ilişki belli bir noktaya geldi. Artık böyle Çin, Brezilya, Uruguay gibi ülkelere ağırlık vereceğiz” dedi.
“Türkiye Çin’e 1 birimlik ürün satıp 10 birimlik ürün alıyor” diyen Meral, bu tabloyu değiştirmek üzere hareket ettiklerini söyledi. Meral “TUSKON sonuç odaklı çalışıyor. Üye sayımız 2010 Ağustos’unda 15 bindi şimdilerde 40 bin. Bu muazzam artışın altında yatan en önemli husus kurduğumuz ticaret köprülerinde işadamları sonuç alıyor. İşbirliği sağlıyor. Biz pek fazla rapor hazırlamıyoruz, az konuşuyoruz ancak sonuç odaklı çalışıyoruz” dedi. TUSKON Başkanı Meral 25 milyar dolarlık dış ticarete aracılık ettikleri bilgisini verdi.
Jilin Eyaleti’nin 28 milyon nüfuslu olduğunu hatırlatan Meral “Çin’in ilk otomobil fabrikası Faw bu bölgede kurulu. Çin’in Pekin ve Shangay’dan ibaret olmadığını biliyoruz. Bu yıl Haziran ayında yapacağımız Dünya Ticaret Köprüsü’ne Çin’den daha fazla katılım olmasını sağlayacağız” dedi.
Çin en çok mal alan ikinci ülke
TUSKON Başkanı Meral, Çin ekonomisi ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Çin dünyanın en çok mal satan birinci, en çok mal alan ise ikinci ülkesi konumunda. Çin ayrıca 3.3 trilyon dolarlık döviz rezervi ile de çok zengin bir ülke. Türkiye, 375 milyar dolarlık dış ticareti ile dünyanın 17. büyük ekonomisi. Çin kadar büyük değiliz ama, 54 Afrika ülkesinin bu ülkeyle yaptığı ithalatın yarısı kadar Çin’den ithalat gerçekleştiriyoruz. Bu da iki ülke arasındaki potansiyelin yüksek olduğunu ve bunun daha da artması gerektiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.
30 işadamı geldi
Jilin Eyaleti’nden 30 işadamı ağılıklı olarak orman ürünleri tıbbi malzeme, kimya, otomotiv sektörlerinde yoğunlaştı.
İki ülke arasındaki dış ticaretin 24.5 milyar dolar seviyesinden, 2015 yılında 40 milyar dolarlık ticaret yapmayı hedefliyor. Türkiye ve Çin’in 10 yıl sonraki ticari ilişki hedefi ise 100 milyar dolar.
Çin'in tarım deposu
Toplantıda konuşan Jilin Eyaleti Bakanı Wan Fu Yi, Jilin’in ekonomisinden söz etti. 187 bin kilometrekarelik yüz ölçüme sahip olan eyaletden elde edilen gelirin 170 milyar dolar civarında olduğunu açıklayan Wan Fu Yi, “Bu rakam Çin’in yüzde 2’sini oluşturuyor. Eyaletimizde sanayi ve tarım çok gelişmiştir. Çin’in tarım bölgesi sayılırız. Uzakdoğu’nun en büyük hızlı tren şirketi Jilin’dedir. Petrokimya alanında da önemli şirketlerimiz var. Petrol rezervleri konusunda da önemli bir konumdayız. Otomotiv sektörü de aynı şekilde. Sadece tarımdaki üretimimiz 130 milyon ton civarında” dedi.
İkili işbirliği masaları kuruldu
TUSKON organizasyonu ile yapılan ikili işbirliği görüşmelere Çin’in sayılı petrol şirketlerinden Changchun Xinda Petroleum, ilaç devi Changchun Dazheng Tec-phar, orman ürünleri alanında faaliyette olan Jidong Timber Industry gibi firmalar katıldı. Etkinliği Türkiye’den Marmara Zeytin Tarım Satış Koop., Enertürk Enerji AŞ., Kalidera Matbacılık AŞ., Nilşen İnşaat AŞ. gibi firmalar yer aldı. Çin'den gelen firmalar ile bir araya gelen Türkiye'den firmalar ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
İlginizi Çekebilir